pondelok, 27. augusta 2012

Klasický nedeľný večer 26/8

Po ťažkom týždni, prehýrenej sobotnej noci sme sa opäť zišli na našom miestečku v spoločnosti dobrých ľudí a dobrého čaju. Pre tento krát sa nebudem rozpisovať, pridávam iba foto, tie za nás povedia všetko.


















štvrtok, 23. augusta 2012

Kabusé Midori a Kabusé Okuyutaka

Je niečo po 15:30 a už nedočkavo píšem Vladovi či má čas, pretože viem že má môjho Japonca a kopec vzoriek od Peťa Staníka. Týmto blogom by som chcel Peťa aj tak troška vychváliť za skvelú prácu ktorú odvádza a za jeho prístup. Dúfam že sa sním stretneme na dákom dobrom čaji a podebatíme.


Ešte pred tým ako sme začali čajovať, Vlado utekal na poštu pre zásielku z Nomádu. Pre akú, uvidíte na fotkách. Dnes si rozoberieme dva čaje. Kabusé Midori a Kabusé Okuyutaka. Máme už po čajovaní keď toto píšem a mám sto chutí ísť zasa naštartovať konvičku! Dnes sme používali cca 3,5 gramu na 100ml shiboridashi pri 65 stupňovej vode.





Ako prvý išiel na paškál Kabusé Midori 2012. Krásne balenie, na tom si tí Japonci dávajú záležať. Neprestávajú ma fascinovať. Kabusé je už v shiboridasi, poďme zalievať a lúhovať! Pri tom ako sa čajík kúpe, preberáme tradičnú večernú nedeľnú čajovačku ktorá nás čaká. Vyzerá to tak že sa zídeme v hojnom počte.


Dlho sme rozmýšľali ako správne opísať vôňu. Ale potom sme sa zhodli na tomto stanovisku: OH MAIN GOT! Tak toto už áno! Až sme zaskočený! Vôňa je proste úžasná! Prvý nádych nám evokuje vôňu keď sme sa ako deti hrávali počas letných večerov futbal na pokosenom ihrisku keď dopadala rosa. Keď sme si však "pričuchli" ešte viac vôňa bola výdatná, bohatá, jednoducho kráľovská. Chuť tohoto čajíku je taká, že pri každom dúšku musí človek proste zavrieť oči. Chuť je výrazná ale zároveň sladká. Vieme prečo sme dali našej stránke meno The Harmony Of Tea. Harmónia týchto chutí ktoré  na nás útočia z každej misky Kabusé Midori ktorú pijeme je doslova ohromujúca! Dochuť je DOKONALÁ.




KABUSÉ OKUYUTAKA


Štartujeme Vladov shiboridashi set shino. Postup je rovnaký. 3,5 gramu na 90ml shiboridashi pri 65 stupňovej vode. Vôňa je sladká, pripomína nám vôňu varenej kukurice.  Jednoducho nádhera! 



Ďalšia z chutí The Harmony Of Tea. Chuť je jemne horkasto sladkastá. Jemnučkú horkosť je cítiť na špičke jazyka za to o kúsok vyššie je chuť sladká. Dokonalá harmónia! Dochuť nám pripomína čerstvo pokosenú trávu. Je veľmi intenzívna a dlho pretrváva. Znova zatvárame  oči pri každom dúšku a užívame si chuť.




Myslím že k to mu už nieje čo dodať. Oba čaje sú jednoducho TOP. Ako sme už spomínali, Peťo vie čo robí! Máme od neho ďalšie vzorky ktoré budeme neskôr rozoberať tiež. Už teraz sa nevieme dočkať!

 

Chceli by sme ešte na záver vyzdvihnúť neskutočnú prácu Petra Nováka. Myslím že ho vôbec netreba nejak zvlášť predstavovať. Dúfame že sa mu bude jeho kruh točiť a piecka piecť ešte veľmi dlho a bude keramikou robiť radosť  ľudom minimálne tak ako robí nám.



Tento blog zakončujeme touto fotografiou pretože ako sa vravieva: Posledná kvapka Japonského čaju je vždy najsladšia.
 




utorok, 21. augusta 2012

Pripíjam

Dnes je to presne desať rokov dozadu čo som sa ráno zobudil a povedal som si, už mi vek nekončí na násť ale cať. Mierna "trauma" tam bola ale rýchlo som to rozchodil. Večer žúrka a potom znova a znova. Čas beží troška rýchlejšie ako by som chcel. Dnes ráno som sa zobudil a len tak zrazu je o desať rokov viac. Takže takto sa cíti tridsiatnik. Na počudovanie to nieje až také zlé. Len mám stále ten zvláštny pocit. Neopísateľný. Mám super rodinu, neskutočnú snúbenicu, super priateľov na ktorých sa môžem spoľahnúť keď je najhoršie ale aj najlepšie, rysuje sa bydleníčko tak v čom je problém? Bude mi chýbať ako sme kričali punks not dead? Budú mi chýbať tie večné žúrky? Nie. Vzduch keď sa ráno z hlboka nadýchnem, voní stále úžasne rovnako ako sa nemení nočná obloha na ktorú sme pozerali keď sme ležali na zemi na opekačkách. Gitara ktorú som nosil a teraz je odložená na čestnom mieste, je tiež rovnaká iba ma troška popraskaný lak. Tak v čom je ten problém? Sám neviem. Asi ma trápi iba to číslo. 30. Mám ho plnú hlavu. Idem si radšej urobiť čajík. Aspoň prídem na iné myšlienky. Zobral som si oolong gui hua. 


Tento oolong mám strašne rád. Dostal som ho práve na 30tku od Vlada. Zasa to číslo. Tá jemná čistá chuť, krásne jasná žltá farba a tá vôňa po marhuliach!  Najradšej by som mal nos v čaji zaborený už stále. Zohrievam si misku a konvičku. Dám do nej čajík a zalievam. Neskutočne zavoňal. Prišla mi ďalšia gratulačná sms. Medzi tým ako sa lúhuje odpisujem. Celý nedočkavý si beriem do rúk misku. Takto zamilovane tuším nepozerám ani na moju vyvolenú. Nepripíjam si na seba, ale pripíjam na ľudí čo zbierali tento čaj, pripíjam na ľudí ktorí sa starajú o to aby sa dostal do celého sveta, napríklad aj sem ku mne do Zálesia a urobil človeku radosť, doslova pohladil na duši Ako mňa teraz. Tak na zdravie. Pijem prvý dúšok. Až zatváram oči. V okamihu je všetko preč. To zlé číslo, všetky myšlienky. Sústredím už iba na tu dokonalú marhuľovú dochuť.



pondelok, 20. augusta 2012

BaDa 2012 a Man Nuo 2012

Tak sme sa dočkali. Po odkladaní a kadejakých problémoch sedíme za stolom a zohrievame konvičku horúcou vodou. Je niečo po pol tretej. Myslím že ked ju presunieme na slnko, necháme minútu tam, bude rovnako vrelá. Škoda tej horúčavy, keby bolo tak o 20 stupňov menej, bola by to krása. Je rovných 37. Dnes máme dve vzorky od Peťa z puerhu. BaDu a ManNuo. Prvá na rade je BaDa na ktorú sa  teší hlavne Vlado. Zalievame klasicky ako všetky puerhové vzorky 100 ml konvičkou do ktorej dávame 7 gramov. Dnes netradične volíme "dvojblog".




Vôňa tohoto sheng puerhu je svieža, jemne nasladlá, mierne ovocná, ale nevieme presne definovať akého. Zvolili sme kratšie lúhovania kedže sme dostali echo že čajík vie byť pekne "drsný".


Prvý nálev je teda 30 sekúnd. Musím povedať že bol VYNIKAJÚCI. Jemná horkosť, žiadna trpkosť, jemná ovocná dochuť. Pri dlhšom lúhovaní by bola chuť asi iná, predpokladám že viac výrazná a horkejšia. Potenciál na to má. Uvidíme druhý nálev. Zatiaľ si vychutnávame chuť toho prvého.

Druhý nálev. Nazval by som ho dosť netradične, šupa (citujem Vlada). Taktiež vynikajúci. Pre mňa už ale dosť horký. 



Tretí nálev. Oblieva ma pot. Ale nie z toho že je vonku 37 stupňov. Toto bude brutálny útok na moju krehkú náturu. Vlado je "masakrista" a hneď sa načahuje za šálkou. Pozerám na neho. Uchlipol si. Hm.. Vyzerá normálne.. Po chvíli zahlási. "Je mi teplo, mám sucho v ústach, asi odpadnem. Dokonalé poobedie!" Tak sa do toho púšťam aj ja. Zatiaľ co Vladovi horkosť krúti jazyk, mňa krúti celého. Dochuť je výrazne ovocná.

Štvrtý nálev je skoro rovnaký ako tretí, malinko jemnejší. 

Piaty nálev sme zvolili niečo cez minútu. Čaj si zachováva rovnakú chuť, dochuť a vlastne všetko. Tento Sheng je proste masaker. Určite znesie ešte minimálne zo tri krát zaliať. 



ManNuo





Vôňa tohoto shengového krásavca je príjemne sladká, ovocná. Zbytočne neotáľame a zalievame. Útok na naše chuťové bunky číslo dva. Volíme tak isto kratšie nálevy. 

Prvý nálev je 30 sekúnd. Strieda sa sladkastá chuť s horkosťou ktorú je cítiť na špičke jazyka.




Druhý nálev je tak isto 30 sekúnd. Chuť je máličko výraznejšia ako pri prvom náleve. Ničím nerušivá. Ovocná dochuť. Čajík odporúčame nechať v šálke troška viac vychladnúť. Máme odskúšané.

Tretí nálev je 50 sekúnd. Tento nálev sa nám zdá najvýraznejší, najhorkejší, trpkosť žiadna. Dochuť je výrazná. 




Štvrtý nálev. Horkosť ustupuje. Chuť je vyvážená, lahodná.  Piaty nálev je niečo okolo 1:30. Čaj nič nestráca na intenzite.


Poďme to všetko zhodnotiť. Máme za sebou 4 vzorky. Peťo vie čo robí. V sklade má len samú kvalitu. My sme sa zhodli že nám najviac šmakuje MengSong ktorý si aj zadovážime na naše nedeľné večerné čajovania za okrúhlym stolom. 


Teraz si dáme na chvíľočku pokoj od blogovania a budeme sa venovať troška aj práci. Hodinové poobedné čajovanie pod altánkom ale samozrejme nevynecháme. Treba sa udržiavať vo forme! Ešte nás určite čakajú aj Japonci z puerhu. Ja osobne sa neviem dočkať keď mi prvý krát zlezie dole krkom Kabusé Midori.




nedeľa, 19. augusta 2012

Klasický nedeľný večer.


A predsa výnimočný ako vždy. Pôvodne sme dnes mali skúšať dve vzorky shengov ale pracovné povinnosti nám to nedovolili. Teda mne. Ale všetko zlé je na niečo dobré. Je krátko po 21:00 a moji čajovníci ma už čakajú

Dnes opäť klasická zostava. Vlado Maťo Sandra Ja Remy a náš budúci čajovník ktorý príde na svet v decembri. Zatiaľ si čajík vychutnáva ešte v brušku. Konvičky a misky sú už naštartované, tak poďme na to.


 Ako prvý si dávame TOP shu puerh  Banzhang 2010


Vynikajúca vecička! Neskutočne krásne vonia a vynikajúco chutí. Jediná nevýhoda tohto shu je že počiatočná investícia je trošku vyššia - 55 eur. Za kvalitu sa platí. Pripravujeme o ňom aj nejaký ten "pokec" takže sa tu nebudem moc rozpisovať. Čajík si môžete zadovážiť v čajovni dobrých ľudí. www.e-tea.eu. Biela miska sa dá kúpiť v čajovom dome na Radlinského v BA. Konvička v ľavo sa nedá kúpiť nikde pretože som si ju vydražil a u nás na SVK pokiaľ viem je len jedna jediná(áno, troška sa machrujem).


Musíme mať nos všade aj keď máme "čuchátka". Tento krát je prichytený pri čine Maťo.


Nasleduje Yue Guang Bai alebo biely mesačný svit vo forme koláču. Ten si môžete kúpiť v Čechách na www.shengmu.cz. Zatiaľ neviem o nikom kto by predával tento puerh vo forme koláču tu u nás. Ja mám doma sypaný. Ten si môžete kúpiť na www.teatrade.sk Krásna citrusová vôňa je pri oboch typoch. Pri prvom náleve je chuť koláčového puerhu totožná s tým sypaným ale pri ďalších nálevoch je chuť o dosť výraznejšia a horkejšia ako je to pri sypanom. Pri ňom je chuť jemnejšia a viac ovocná. Mne šmakuje viac, asi som taký jemnejší typ. V každom prípade oba sú super, záleží na človeku a jeho chuťovom kanáliku. Na fotke je ten druhý, zaostrený. Pribudne aj zvlášť recenzia.


Ako tretí v poradí nasleduje no name oolong. No name preto že Vlado ho kúpil v jednom čajovom obchode v Bangkoku. Nemáme k nemu žiaden popis. Na to že je no name, chutí výborne. Krásny žltý nálev, dymová vôňa a doslova pukancová chuť. Zvolili sme sekundový nálev 5 krát po sebe. Na obrázku je shiboridashi Petra Nováka.


Dnes sme pahltní a tak mlsáme a prekladáme oolong jedným Japoncom. Volá sa Gyukoro Uji No Homare.
Toho môžete získať na www.shnegmu.cz. Zatiaľ neviem o tom že by sa dal kúpiť na Slovensku. Tu v blogu na neho nájdete aj recenziu.


Popri čajovaní vedieme rôzne debaty, od špendlíka až skoro po vznik vesmíru. Jednou z najdôležitejších tém večera je meno Vladovho syna, ktorý nás poteší svojou prítomnosťou ako som spomínal už na začiatku blogu. S Maťom sme sa tejto úlohy zhostili veľmi zodpovedne, keďže nám bolo prejavenej toľko dôvery (čo neskôr Vlado so Sandrou asi oľutovali) vybrali sme tieto mená. Chrisopras, Prudencius, Porfyr, Šavol, Polykarb, Chraniboj a Nehoslav. Neviem prečo ale neprešli. Nakoniec sa do užšieho výberu dostal Hvezdoň. Cez to všetko ako sa  snažíme mám pocit že žiadne z našich mien nakoniec v rodnom liste mať nebude. Škoda..


Ako posledný si dávame o 5 minút  dvanásť no name sheng puerh. Jediné čo o ňom vieme je, že bol kúpený v čajovni dobrých ľudí a že je z roku 2008 a pochádza z Jiu Wan factory. Na obrázku je aj historická konvička, ktorú si môžete "uchmatnúť" v čajovni dobrých ľudí. Leje neskutočne. Ale zodpovedá tomu aj cena. 95 eur. Lenže kto chce mať doma kvalitu.. Osobne by sme ju odporučili na puerh. Či už na sheng alebo shu. No poďme k čaju. Chuť je "klasická" shengovská. Vôna je svieža, sladká. Nálev medovo žltý. Chuť je mierne trpká a nahorklá. Jemná ovocná dochuť. Odporučili by sme ho skôr pre tých ktorý majú radšej horkejšie čaje. Po tomto shengu pátrame, keď ho vystopujeme dáme vedieť kde sa dá zohnať. Čo ale viem presne je, že si ho už o 5 minút dvanásť dávať nebudem pretože je 4:36 ráno a ja píšem blog naspídovaný tak že mi až horí klávesnica. Takto my trávime svoje voľné chvíľky. Takto to máme radi. Krásny záver krásneho večera. 


Na poslednej foto je Remy po dvojitej dávke no name shengu.


sobota, 18. augusta 2012

Sheng Puerh Youle 2012


Dnes sme testovali Youle 2012 od Peťa z pu-erhu.sk. Zvolili sme "netradičné" miesto. Nie pod altánkom ako vždy, ale pekne na slniečku. Jednak bol obsadený, jednak kvôli foto  aby bolo dobre svetlo a v neposlednom rade, aby sme aj na konci leta ešte nachytali troška bronzu. Použili sme konvičku s obsahom 100 ml na 7 gramovú vzorku. 


Vôňa tohoto čajíku je marhuľová, veľmi jemná, sladká. Farba je svetlo-žltá.


Prvý nálev sme zvolili cca 30 sekúnd. Farba je svetlo žltá. Na to že je nálev tak krátky, chuť je výrazná. Horkosť je tak isto výrazná. Miestami trpkosť. Dochuť je krásna lekvárová.

Druhý nálev sme zvolili ešte kratší cca 15 sekúnd keďže už prvý nálev bol výrazný. Chceli sme vedieť čo za takú krátku dobu tento krásavec dokáže. Chuť, farba, vlastne všetko je rovnaké ako pri prvom náleve. 

Tretí nálev bol cca 20 sekúnd.  Kľudne by som mohol stlačiť na riadku vyššie Ctrl c a tu dole stlačit Ctrl v. 

Štvrtý nálev bol cca 50 sekúnd.  Horkosť je stále výrazná, chuť tak isto výrazná, dochuť marhulová.

Piaty nálev sme zvolili cca 1:15 min. Chuť je len mierne menej intenzívna, ale nejak výrazne sa nemení. 


Šiesty nálev bol cca 2 min. Dochuť je stále marhuľová, zostáva nám horkosť v ústach. Výrazná chuť čaju pomaličky ustupuje.

Siedmy nálev = cca 3 minutky. Horkosť ustupuje, aj čajík pomaličky ale isto zoslabuje.

Nálev číslo osem sme sa rozhodli nechať lúhovať 7 minút keďže čajík pomaličky zoslabuje. Chuť je rovnaká ako pri siedmom náleve.

Deviaty nálev sme nechali 12 minút. Chuť je aj po dlhšom lúhovaní slabšia. Čo je zaujímavé, marhuľová dochuť tam stále je.


Tento čajík vie byť teda pekne výrazný! Teda aspoň pre nás. Skôr by sme ho odporučili milovníkom ktorí majú radi horko-sladkastú chuť. Od Peťa nás čakajú ešte dva čajíky, ManNuo 2012 a BaDa 2012. Dúfam že sa k nim čoskoro dostaneme pretože čo iný čajík to úplne iný útok na naše chuťové kanáliky!

Gyokuro Uji no Homare

Po dlhšej dobe mám voľnú sobotu. Svadobné fotenie som si "odkrútil" včera. Domov som sa dovalil neskoro a  posledný krát v posteli pozerám na hodinky o štvrtej ráno. Ako to už býva po pár hodinách spánku, človek vie byť otrávený, unavený a mrzutý. Čo dnes v mojom prípade neplatilo ani náhodou. Čakala ma doma totiž keramika Petra Nováka (a svadba bola mimochodom tiež super). Odkrútil som si ešte nejaké tie pracovné povinnosti a šup variť vodu, rozložiť si "posedeníčko", ved k dobrému oddychu a čajovaniu patrí aj istá kultúra. Beriem mobil, volám Vladovi: Cau, daj mi prosim ta zopar gramikov Uji no Homare, idem troska pocajovat.

Aj keď sa nejedná o dáky "mega top" Japonský čajík, je to stredná trieda, určite sa oplatí venovať mu troška pozornosti. Dnes čajujem dosť netradične sám, pretože pán kolega ide do práce. Tak ale dosť bolo rečičiek, poďme na to.

 
Uji no Homare vyniká lahodnou, čerstvou chuťou. Nálev je svetlo zelený. Krásna svieža vôňa. 
Čaj je veľmi ľahký a osviežujúci, jemnučká dochuť ktorá vo mne evokuje chuť sladkého mladého hrášku. 

Japonca som zalieval 65 stupňovou vodou. Myslím že nieje čo viac písať. Čajík ničím nesklamal ani ničím neprekvapil. Aby som to zhrnul, za dobré peniažky dostanete dobrý  čaj.


streda, 15. augusta 2012

Sheng Pu-erh MengSong 2012


Je niečo krátko poobede, dorobil som video a skoro ako každý deň keď je po 14:00 odosielam Vladovi sms: Caff, pocajujeme? Mozme, mam prist k tebe ci ty prides ku mne? Ja k tebe. 

Dalo by sa povedať, že už klasická konverzácia. A dobre, že som povedal ja k nemu.  Zobral som veci, green hearted oolong a šup pod altánok, dnes dáme iba taký light. Zohriali sme konvičku, misky, začali zalievať a čajovať. Pritom sme dabatili o všetkom možnom, ako vždy. Ďalšia príjemná konverzácia. Rozprávanie sa začalo uberať smerom k čajom. Rozoberali sme Japoncov, ktorých má v ponuke Peťo z pu-erh.sk. Samozrejme  padla debata na jeho vždy exkluzívne sheng puerhy. Má tam niečo nové, a to musíme vyskúšať.  Že by zhoda náhod?? Prišiel Vladov otec - "Máš poštu." - "Ja? Od koho?" - "Nejaké čaje." - "Čaje? A od koho?" - "Neviem, pozri sa."  Biela obálka a na nej staré známe logo. Pu-erh.sk. Prišli vzorky. Nové puerhy, ktoré sme len pred chvíľou rozoberali, sú zrazu tu. Náhoda? Asi ani netreba opisovať, ako rýchlo bola roztrhaná obálka a ako sme sa handrkovali o vzorky, kto ich chytí prvý . Ešte som ani nedopozeral poslednú vzorku a už bola naštartovaná konvička (mimochodom, tiež od Peťa).  Zhodou okolností som mal pri sebe poznámkový blok a pero, pretože som si potreboval ešte niečo vybaviť a pozapisovať ohľadne práce. No poďme teda degustovať a zapisovať. Voľba padla na MengSong 2012.

Kvalita fotiek je taká aká je, bohužiaľ, po ruke bol iba mobil.


Rozbalili sme vzorku - neodolali sme. Ešte nebola ani v konvičke a už sme v nej mali strčený nos. Voní nádherne!  Tak poďme na to, ide sa zalievať! Použili sme 7gramovú  vzorku v konvičke s obsahom 100ml. 









Vôňa tohto mladého puerhu,  kedže sa „narodil“ iba teraz, je krásna, jemná, ovocná. Nálev je žlto-zelený. Prvé lúhovanie sme zvolili kratučké.
Prvý nálev bol jemný, nič nás v ňom nerušilo, dostavila sa jemnulinká trpkosť, až by si ho človek gúľal v ústach aj hodinu. Dochuť bola krásne ovocná. Proste nádhera!






V druhom náleve prerážala troška viac trpkosť, napriek tomu je čajík stále jemný. Dochuť zasa krásne ovocná. Lúhovanie bolo o cca 15 sekúnd dlhšie ako prvé.  Každé ďalšie lúhovanie sme predlžovali o cca 15-20 sekúnd.




Tretí nálev bol ešte intenzívnejší ako druhý. Na čo reagoval hlavne Vlado tak, že mal zatvorené oči nevnímal okolo seba nič, len si vychutnával. 


Štvrtý nálev bol viac horký, nie však rušivý. Dochuť stále krásna ovocná. 

Piaty nálev nálev bol rovnaký ako štvrtý. 





Šiesty nálev, horkosť ustupuje, chuť je ale stále 100 percentná!

Siedmy a ôsmy nálev, horkosť ustúpila úplne, stále zostáva krásna ovocná dochuť.



Pri ôsmom sme skončili. Tento shneg je nezničiteľný. Určite bez problémov vydrží viac ako 10 nálevov. Tento puerh ponúka niečo viac.. Každý jeden nálev je iný zážitok. Krásny zážitok. Veľká vďaka patrí Peťovi za skvelú robotu a za rozmaznávanie zákazníkov. Lebo priznajme si, kto vám dnes len tak poštou pošle vzorky? Kto vás dnes takto rozmazná a poteší?
Ako vravievam, každé čajovanie ma svoj malý príbeh. Každé sa začína inak, ale končí rovnako.  Zostávam s dobrým pocitom, príjemnou chuťou v ústach a v neposlednom rade vyškerený a pozitívne naladený z krásne strávených chvíľ.  A za tie dnešné ďakujeme Peťovi!