utorok, 23. októbra 2012

Práškový shu Pu-erh

Tento čaj je vskutku zaujímavý a určite sa o ňom oplatí napísať pár slov. Tmavý "instantný " shu je na prípravu veľmi jednoduchý. Netreba k tomu žiadne konvičky. 


Stačia iba 3 veci. Zlievačik, horúca voda, cca 90 stupňov a práškový pu-erh. Mega jednoduché na prípravu. Jediná nevýhoda tohoto  čaju je teda že je jednozálevový, ako sa už iste každý dovtípil. Na druhej strane výhoda je, že si ho dokážete pripraviť v takej chuti aká vám vyhovuje. Silnejší alebo slabší, podľa toho koľko gramov použijete. Máme  odskúšané že sa dá urobiť aj taký, ako sa vravieva medzi ľudmi "čajový" alebo poriadny smrťák.


  Farba prášku je hnedá, po zaliatí je čaj tmavo čierny. Vôňa je príjemná, sladká, orechová.


Ak si urobíte jemnejší čaj, chuť je orechová, nasladlá, pripomína bezkofeinovú kávu. Až ma človek chuť si pridať trošku cukru a mlieka.


Pri silnejšom už prevláda shu pu-erhovská orechová, jemne nahorklá chuť, na akú je väčšina ľudí zvyknutá pri tomto type. Zatuchnutosť alebo zemitosť nieje cítiť skoro vôbec. Vychutnáte si orechovú dochuť. V každom prípade by sme tento "instantný" pu-erh určite odporučili. Rozhodne stojí za to aspoň ho vyskúšať.



Sencha Ohira 2012

Keďže je tento rok Október štedrý a nadelil nám ďalšie pekné slnečné popoludnie, využijeme ho na Japoncovanie. Sencha Ohira má rodostrom v prefektúre Shizuoka, čajovej usadlosti Ohira. Všetko máme nainštalované na svojom mieste tak môžme ísť bez zbytočných rečí na to.

 Vôňa je plná, jemne zeleninová, sladko hrášková. 


Naše obľúbené 5 minútové lúhovanie vyčarovalo na popoludňajšom slnku, kriklavo zelenú farbu.


Chuť je jemne nahorklá, slaná a mierne zeleninová. Hneď potom prechádza do čerstvo pokosenej trávy. Tento Samuraj ma fantastickú dochuť. 


Aj oni v boji využívali vždy všetky protivníkove slabiny a útočili na citlivé, hlavne zbrojou nechránené miesta na tele, čiže v tomto prípade nechránené chuťové bunky. Pokiaľ chcete predísť zajatiu tohoto čaju, odporúčam jedine harakiri. Je to dosť návyková vecička. Myslím ten čaj, nie párať si brucho. 


Ohira prechádza v dochuti zo slanosti do sladkosti a navyše naozaj pekne sliní. Až mám pocit že jedna miska čaju vyprodukuje 4 misky slín. 



pondelok, 22. októbra 2012

Kabusé Daitsuin 2012

Je krásne slnečné októbrové popoludnie. Slnko ešte stále pekne hreje, tak som sa rozhodol že zbehnem do záhrady trošku sa pohrať a zahádzať loptičku môjmu malému vlkolakovi. A hneď skĺbim príjemné s užitočným. Peťovi z pu-erh.sk dorazil nový Japonec, Kabusé Daitsuin z malej rodinnej čajovej farmičky, uprostred zelených kopcov a zároveň blízko pri mori v prefektúre Šhizuoka, čajovej usadlosti Ohira. Je to síce menšie balenie ako sme zvyknutí, 30 gramov, ale pomer cena výkon je bez debaty na jednotku. Popri hádzaní loptičky som si narýchlo zriadil na konári našeho ohnutého starého orecha mini čajovňu. Je síce krivá, miniatúrna, postavená na konári, a čaj sa podáva v bonsajovej miske, ale kvalita čaju  plne vyvažuje nedostatky mini-stromočajovne. 


Hneď ako sa Daitsuin nasťahuje do zohriateho shiboridashi, zavoní plnou vôňou, ako čerstvo urobená varená kukurica, je cítiť aj hrášok, alebo čerstvo pokosenú trávu. Ako môj nos dostáva na nos, vlkolak pomaly začína chápať že loptičku sa bude musieť na chvíľu naučiť hádzať sám. 


60 stupňovou vodou zalievam čaj pekne po stenách shiboridashi. Po pár sekundách sa farba čistej vody začína meniť na krásnu zelenú. Lúhujem 5 min. 


Zaujímalo by ma čo si o mne myslí môj pes, keď na neho pekných pár minút kašlem a len hypnotizujem shibo. 


 Po 5 minútach ukrutného čakania som sa konečne dočkal. 


Hneď ako si usrknem tento skvost, doslova mi exploduje v ústach. Ako opísať neopísateľné? Jemná horkosť sa bije so sladkosťou a slanosťou, preráža chuť už spomínanej varenej kukurice, pokosenej letnej trávy, dokonca sa tam dá zacítiť aj čerstvý hrášok. Je veľmi zaujímavé sledovať ako vám tento čaj mení každú chvíľku v ústach chuť.


Dochuť je taká intenzívna a dlho trvajúca že to už môj pes vzdal a šiel domov. Zjavne nechápal že môže byť niečo lepšie a zábavnejšie ako jeho loptička. Snáď mi odpustí, a pôjde so mnou aj nabudúce. Sľubujem mu, že si žiadne Kabusé brať nebudem a budem sa sústrediť iba na jeho loptičku a budem mu ju hádzať trebárs až dovtedy kým si rameno nevykĺbim.



nedeľa, 21. októbra 2012

2012 EoT Bangwei 33



Vyčkaj času jak hus klasu. To by charakterizovalo asi najviac môj sobotňajší deň.  Konečne je večer a ja sa môžem s mojou vzorkou Bangwei 33 pobrať o dom vedľa. Všetko je pripravené už sa len usadíme a zohrejeme konvičku na túto chuťovku, na ktorú sa teším viac ako na nedeľný rezeň s majonézovým šalátom. Vynára sa mi v mysli pesnička od Fugees Killing Me Softly with His Song. Iba by som posledné slovo zmenil na Tea.


Na tento Killing Me Softly sme použili 150ml yixing konvičku a 5g čaju. 

 
Po zaliatí čajík krásne zavoňal plnou, nasládlou, medovo citrusovou vôňou. 


Prvý nálev sme zvolili cca 30 sekúnd, čo bolo asi málo. Nálev bol veľmi jemný, dochuť bola medová ktorá sa po chvíli zmenila na citrusovú a nasladlú. 


Druhý nálev sme zvolili teda niečo cez minútu, nech predvedie čo je v ňom a čo z neho dokážeme vytiahnuť. Killing me softly ukázal čoho je schopný. Druhý citrusový nálev, sa nám zdal doslova pikantný. Pri každom dúšku nás až pichal na špičku jazyka. Asi nám tým chcel povedať, haló, takto má chutiť čaj, vnímate ma?! Čaj ma nulovú trpkosť. Chuť je výraznejšia, ovocná, nasladlá, medová, vyvážená, mega, super, pecka, paráda, atď. atď. atď. Chuťové kalíšky majú dnes svoj šťastný deň!


Na fotke si iste všimnete tie doslova mamutie lístky. Každému potom musí byť hneď jasné, aký čajík sa dá z týchto "mamutov" pripraviť. Už viem čo chcem pod stromček. Bude to Killing Me Softly. 


utorok, 16. októbra 2012

Darjeeling Castleton Moonlight First Flush 2012

Od rána mi na okno bubnuje dážď. Vonku fúka, chladný ostrý vzduch je cez okno cítiť až na druhý koniec izby.  Celý deň je vonku tma ako večer. Ideálne počasie na vyskúšanie ďalšieho čaju. Zobral som si svoje saky-paky a pohodlne som sa usadil u Vlada v jeho malej čajovníčke v podkrovnej izbe. Darjeeling Castleton Moonlight First Flush 2012. Unikátny čaj zo slávnej záhrady. Čo viac nám treba v tento upršaný deň? Čaj je z www.nomad.sk


Konvičky sú naštartované, zohriaté a pripravené na túto chuťovku. Už pri prvom dotyku s horúcou vodou čaj nádherne zavonia. Vôňa je výrazná, kvetovo-citrusová  a sladká.


 Lúhujeme cca jednu minútku. Farba nálevu je zlatožltá. Zasa tá vôňa



Chuť je výrazná, ale veľmi vyvážená. Na jazyku sa dokonale rozplynie kvetovo-citrusová, jemne nasladlá chuť. Dochuť je úžasná, veľmi intenzívna.


V nomáde jednoducho vedia čo robia, nič viac sa k tomu povedať nedá. Skvelý čaj a navyše za skvelú cenu!





pondelok, 15. októbra 2012

Bonsai v šuplíku

Dostal sa mi do rúk cca 100 ročný šuplík. Okamžite som vedel čo s ním. Bol v dezolátnom stave, ale ja som ho hneď videl ako krásnu podmisku pod môj bonsai.

 

Niekoľko hodín práce, šuplík som opravil a zreštauroval. Všetko až na 4 šróbiky je pôvodné. Tie originál sa časom niekam zatúlali a ku mne sa už nedostali.


Tento bonsai je ešte veľmi mladučký. Zopár rokov potrvá kým si ho vytvarujem tak ako by som chcel. Chce to ešte veľa práce. Bonsai bol kúpený v tu: http://www.e-bonsai.eu/


                                               A takto sa vyníma u mňa doma na okne 


 

utorok, 9. októbra 2012

Formosa Wen Shan Bao Zhong Aged Oolong 1976


Formosa Wen Shan Bao Zhong Aged Oolong 1976. Máme mu vykať? Čaj ktorý je starší ako my. Po dlhšom uvažovaní a dohadovaní ako môže asi chutiť, sme si ho konečne objednali. Dá sa kúpiť na www.nomad.sk.

 
Kedže ide o čajovú špecialitku, tak sa aj pri tomto čajíku jedná o trošku inú prípravu  ako sme zvyknutí pri "bežnejších" oolongoch. Čajík treba najprv prepláchnuť, predsa len je starší a prešiel veľmi dlhú cestu až sem. Prvú dávku môže dostať napríklad hneď čajový majster.


Prvý nálev sa lúhuje cca 1 min. Čuchátko zaplní vôňa. Úplne iná na akú sme zvyknutí pri oolongoch. Vôňa je medová, evokuje nám aj vôňu starej horkej čokolády, je troška cítiť po ovocí, ale najviac je cítiť graftový tón. Chuť nás prekvapila. Vedeli sme že to niečo iné, ale aj tak. 


V chuti sú kvetové tóny, ovocné, graftové, korenisté a navyše aj chuť starej horkej čokolády ( Starej ešte neznamená že chutí zle ). Chuť je veľmi vyrovnaná, ničím nerušivá. Farba je medovo oranžová.

Druhý nálev cca 5 min. Chuť je rovnaká ako v prvom náleve ale intenzívnejšia, stále však jemná. 

Tretí nálev cca 15 min. Chuť je už menej výrazná, graftový tón ustupuje, na scénu sa hlásia chute ktoré v predchádzajúcom náleve potláčal. 

Štvrtý nálev je cca 30 min.  Tento nálev by sme odporučili aj dlhšie, pretože už bol aj po tej pol hodine veľmi jemnučký. 


Pri dlhších nálevoch sa odporúča konvičku zalievať horúcou vodou aby si udržala teplotu. Pokiaľ však máte kvalitnú yixingovú, netreba to robiť často. Dobrá konvička si teplotu udrží.



Slová na záver. Pokiaľ mate radi zaujímavé chute, tak tento oolong určite nesklame. Je zaujímavý do špiku kostí.