piatok, 29. marca 2013

Green Tea Halimun

Po dlhšej dobe sme sa dostali k druhej vzorke z eshopu onepointtea.sk. Jedná sa o zelený čaj Halimun. Halimun má starostlivo spracovaný list Camellia Sinensis, zrolovaný do rovnomerných guličiek nápaditej modro-zelenej farby podobne, ako to poznáme z čínskych a taiwanských oolongov. 


Už pri vložení čaju do zohriatej konvičky by sa človek zaprisahal že sa jedná o oolong. 

Jedná sa o celolistý mierne oxidovaný čaj, vzhľadom aj chuťovým profilom veľmi podobný kvalitným vysokohorským oolongom. 






Máme za sebou viacero príprav na rôzne spôsoby. Aj ako sa uvádza na stránke, 95 °C a minútové lúhovanie, aj 80 °C a kratšie lúhovanie. Neuškodí ani jeden typ prípravy. Mne najviac chutil 95 °C Prvý nálev minúta, 2,3,4 nálev 30 - 40 - 50 sekúnd a piaty 1,30 min. 




Záleží samozrejme na chuti každého. 

Vôňa je ľahučká veľmi svieža, typicky oolongovská.




Chuť je tak isto veľmi svieža s kvetovou chuťou a s mliečnym podtónom. Pri prvých troch nálevoch sa objavila taká veľmi príjemná svieža kyselkavoť.  

Tento čaj ma veľmi príjemne prekvapil. Veľmi dobrý výber. Povedal by som že je ako stvorený na také ľahké denné popíjanie. Aj cena je veľmi fajn. 

Musím povedať že som veľmi rád že sa tu začínajú  topiť  ľady čo sa čaju týka a vznikajú nové eshopy ako je onepointtea.

Viac o  pôvode Halimunu sa dočítate na onepointtea.sk

Skladovanie čaju



Tento článok pripravil Mário.

Je potrebné venovať správnemu skladovaniu čaju pozornosť? Asi všetci čo pijú čaj vedia, že tak ako aj napríklad iné bežné potraviny aj čaj má pri skladovaní určité pravidlá a keby ho nechali len tak vysypaný v nádobe niekde na stole asi by ho o týždeň  mohli už len vyhodiť. Samozrejme rôzne čaje majú aj rôzne pravidlá skladovania a zatiaľ čo pu-erhy možno skladovať roky a ešte im to pridá na chuti, také japonské gyokuro po otvorení treba spotrebovať za pár dni. Začnime teda dôležitými vlastnosťami čaju

1. čaj dobre pohlcuje vlhkosť

Čaj veľmi ľahko pohlcuje vodu zo vzduchu a tá ho následne znehodnocuje.  Ak obsah vody v čaji dosiahne hranicu 10% a viac (obsah vody v kvalitnom čerstvom čaji sa pohybuje v rozmedzí 3% - 5%)čaj začne plesnivieť. 

2. čaj dobre pohlcuje pachy

Chcete čaj s príchuťou mydla, korenia alebo vonnej tyčinky a neviete ako? Je to jednoduché, stačí čaj ponechať 24 hodín v blízkosti zdroja týchto pachov a dielo je hotové. Ak sa vám ale naopak niečo takéto hnusí (a to by malo) tak si treba dávať pozor, ani sa čaj nedostal do kontaktu s rôznymi arómami (ani plastové nádoby nie sú najvhodnejšie).

3. čaj ľahko oxiduje

Počas skladovania čaj prirodzene oxiduje. Časom čaj mení svoju farbu, chuť a vôňu (obzvlášť zelený čaj). Rýchlosť oxidácie závisí aj od teploty a vlhkosti.

Ako teda čaj čo najlepšie skladovať?

1. Teplota

So stúpajúcou teplotou čaj stráca svoju kvalitu rýchlejšie.  Chladnička je dobrá cesta ako udržať čaj dlhšie čerstvý.

2. Vlhkosť

Čaj treba skladovať na suchom mieste, ak sa rozhodnete pre chladničku, treba sa uistiť, že čaj je v dobre uzavretej nádobe. Vlhkosť z chladničky ho môže ľahko znehodnotiť.

3. Vzduch

Kyslík vo vzduchu spôsobuje oxidáciu, takže v zle uzavretej nádobe sa rýchlo znehodnocuje. Na skladovanie čaju je vhodné používať dózy s tesním uzáverom.

4. Svetlo

Čaj vystavený svetlu rýchlejšie podlieha chemickým procesom, ktoré ho znehodnocujú.  Sklenené nádoby sú vhodné iba v tmavých priestoroch. Tak isto sa vyhnite nákupu čaju v sklenených dózach, ktoré sú dlhodobo vystavené svetlu, ako to býva u mnohých obchodníkov.

Tak keď si to zhrnieme, tma, chlad, bezpachové prostredie a minimálna cirkuláciu vzduchu sú ideálne podmienky na skladovanie prakticky všetkých čajov. Samozrejme ak ale pijete čaj ako náš Vlado je to úplne jedno, pretože ho vypijete skôr ako sa stihne pokaziť.


nedeľa, 24. marca 2013

Bimetalický vs Alkohol

Aký teplomer je lepší? Dosť často padá táto otázka. Dnes som sa rozhodol urobiť malý testík. Porovnám dva. Analog vs Ortuť. Použil som 3 druhy zlievačikov a 250 ml vody.
What thermometer is better? We can quite often ask this question. Today I have decided to do a little test. I am comparing two thermometers. Bimetal vs alcoholic. I used 3 types of pouring pots and 250 ml of water. 



Zistil som že je pri bimetalovom teplomeri je dosť dôležité  aký má zlievačik tvar ktorý používame.
 I have found out that when you are using bimetal thermometer it is quite important which pouring pot you are using. 




Aby tento teplomer meral presne, musí byť ponorený v zlievačiku viac ako 5,2 cm.
For the exact measurement we need to have it underwater in the pot more than 5.2 cm.



Pri alkoholovom stačí tak 1,5 cm na to aby meral presne.
For alcoholic it is just 1,5 cm for correct measurement.




Pokus na zlievačiku č.1

Experiment no. 1











Tento typ zlievačiku vyhovuje bimetalovemu teplomeru najviac. Voda je 1,2cm nad vrchným čidlom. Teplota je presne rovnaká na oboch teplomeroch. Rozdiel 0°C
This type of pot is the best one for bimetal thermometer. Water is 1.2 cm above the upper sensor. The temperature is exactly the same on both thermometers. The difference is 0°C.

Pokus na zlievačiku č.2

Experiment no. 2











Tento typ zlievačiku vyhovuje už menej. Voda je 7mm nad vrchným čidlom. Teplota je rozdielna. 75°C alkohol a 72,5 °C bimetal. Rozdiel 2,5 °C

This type meets for the pot less. Water is 7 mm above the upper sensor. The temperature is different. 75°C alcohol and 72.5°C bimetal. The difference is 2.5°C.

Pokus na zlievačiku č.3

Experiment no. 3










   
Tento typ zlievačiku vyhovuje najmenej. Voda je 3mm nad vrchným čidlom. Teplota je rozdielna. 84,5 °C alkohol a 81,5 °C bimetal  Rozdiel 3°C
This type meets for the post at least. Water is 3 mm above the top sensor. The temperature is different. 84.5°C alcohol and 81.5° bimetal. The difference is 3 ° C.

Možno sa niekomu bude zdať 4 °C čo to je ale, napríklad pri naozaj dobrých japonských čajoch je dôležitý každý stupeň. Tento bimetal stál 9,90 eur. Čo nieje najviac na svete ale zasa keď už ze neho dám bubáky tak by som bol rád keby meral presne. Nehádžem samozrejme všetky do jedného vreca, toto je najlacnejšia verzia. S cenou môže rásť aj kvalita. Taký za 100 eur môže možno rovno merať teplotu aj vám keď ste chorý.
Maybe someone will appear 4 ° C a very small difference, but for example in really good Japanese teas every degree is important. The bimetal cost 9.90 euros. Which is not the most expensive in the world but once I spent money I would be glad if it measured correctly. Of course I do not want to throw all into one bag, this is the cheapest version. With the price may rise and also quality. The one for EUR 100 we can use for the temperature when you are ill.

Bimetal je síce pekný krajší dizajnovo, ale volil by som skôr alkoholovy. 
The bimetal is nicer in design, but I would rather vote for alcohol.


piatok, 22. marca 2013

Red Tea Halimun

Dorazili k nám 2 vzorky ktoré nám poslali z internetového obchodu ONEPOINTTEA.SK aby sme ich odegustovali. Červený a zelený čaj Halimun. Ako prvý som si vybral červený. Odkiaľ pochádza tento čaj a jeho históriu sa dočítate na www.onepointtea.sk. Ja prejdem hneď k tomu podstatnému.

  
Vôňa je po zohriatí príjemná, sladká, krásne je cítiť vôňu sušených hrozienok. Slabučko je cítiť ovocie. Odporúčaná príprava je 3g na 200ml 2 minúty lúhovania pri 95 stupňovej vode čo sa mi zdalo veľmi málo čaju na tak veľa vody. Skúsil som. Čaj bol veľmi slabý. Toto aspoň podla mňa nebude moc tá správna cesta. Každému samozrejme podľa chuti. Ako druhú prípravu som zvolil 3g na 110ml a 95 stupňovú vodu. To už bolo o niečom úplne inom.


1 nálev: 2 min. lúhovanie a 95 stupňová voda. Chuť je sladká, po sušenom ovocí, hlavne hrozienkach, veľmi príjemné. Pripomína mi troška moju obľúbenú Hwangchu, ale tá je ešte sladšia a výraznejšia.





2 nálev: 1. min. Chuť nestráca. Objavila sa jemnulinká horkosť ktorá sa však hneď stratí.
3 nálev: 1 min. Čaj je už slabší, stále však pitelný. Bol som naozaj zvedavý čo prinesie štvrtý.
4 nálev: 3 minúty. Chuť je identická ako 3 nálev. Zvládol by v pohode aj 5 minútové lúhovanie. Myslím že toto je max čo zvládne.




Skúsil som aj tretí typ prípravy. 3g na 110ml a 80 stupňovú vodu a rýchlejšie lúhovania.  Prvé 1 min. druhé 45 sec. tretie 1 min. a štvrté 2 min. Táto príprava mi vyhovovala najviac. Čaj mal krásnu vyrovnanú chuť, sladšiu, guľatú, nič nerušilo, dochuť bola hrozienková. 


Určite by som nechal čaj po naliatí do misky troška vychladnúť, oplatí sa počkať, odmení sa lepšou chuťou.

Myslím že tento čaj si zaslúži pozornosť a keď sa s ním človek pohrá a venuje mu troška času, zaexperimentuje, či už gramážou, lúhovaním alebo teplotou vody, tak sa dočká zaslúženej odmeny. 




streda, 6. marca 2013

Anxi Ben Shan Oolong 2012

Dnes nebudem písať. Pridávam iba fotky. Príjemne svietilo slnko, 16 stupňov nádherný voňavý vzduch. Snáď vám priblížia atmosféru akú som mal ja. 

Today I will not write anything. I am adding only the pics. The sun was shining beautifully, 16 degrees, great air. I hope the pics will tell you today´s atmosphere.