streda, 7. augusta 2013

How to make Rooibos ice tea

Keďže teplé dni neustupujú a ja už ani nevládzem doplaziť k bazénu ako som spomínal minulý článok, tak prechádzam do protiútoku. Bránim sa ľadovým čajom. Ako si pripraviť jeden fakt úžasný si teraz povieme.

As the warm days are still running and I am tired of crawling to the pool as I mentioned in my last article, so I am going to the counterattack. I am fighting back with the ice teas. How to prepare one really amazing, we are going to say now.



Na prípravu netreba nič špeciálne. Tento Rooibos s citrónovou príchuťou mám z čajového domu. Chuťovo asi jeden z najlepších aké som pil a na prípravu ľadového čaju a hodí dokonale.

For preparation we do not need anything special. This Rooibos with lemon flavor I have from my tea house. Taste is probably one of the best I have ever been drinking and for preparation is perfect.




Ďalej potrebujeme čajník ako je na obrázku, nemusí byt samozrejme zasa výlučne ten istý, citrón, sitko a ľad.

Then we need tea pot as it is in the picture, of course, it does not have to be the same, lemon, sieve and ice. 


Na jeden liter používam 2 veľké polievkové lyžice čaju. Alebo môžte použiť aj 4 až 6 kávových lyžičiek keď doma nemáte polievkovú. A keď nemáte doma fakt žiadnu tak tam nasypte od oka. Určite by vám pomohol údaj koľko je to gramov ale nevážil som to pretože ja mám doma lyžice ale nie váhu.

For one liter I use 2 tablespoons of tea. Or you can use also 4-6 teaspoons at home when you do not have the tablespoon. And if you do not really have one at home, then there pour guessingly. It would certainly help you the entry how many grams it is but I did not weigh it because I have spoons at home not weight

Zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 10 minút. Ako ste si všimli na obrázku ja mám čajníky dva. Z jedného precedíme do druhého, najlepšie pomocou sitka, necháme vychladnúť a dáme na pár hodín do chladničky a je hotovo. Na dochutenie môžme použiť aj kávovú lyžičku hnedého cukru(keď už zasa nemáme lyžičku nasypeme od oka, pokiaľ zle vidíte dajte si to skontrolovať niekomu kto nemá problém so zrakom inak sa vám môže stat že ho budete mať pol pohára ). Ale nie bieleho veď nie sme predsa barbari!

Put boiling water and let steep for 10 minutes. As you have noticed in the picture I have two teapots. From one you can strain to another, preferably using a sieve let it cool and put in a fridge for a few hours and you are done. For better taste you can use a teaspoon of brown sugar (if you do not have a spoon again, put guessingly, if you cannot see well, let check it to someone who does not have a problem with his eyesight or it can happen to you that you will have half a cup of it). But not a white one because we are not barbarians!


No a máme hotovo. 
Jedna rada na záver, cukor nedávajte do čajníku (nielen preto že vás budú známi ohovárať že čaj je  málo sladký alebo veľa sladký a vy ho neviete poriadne pripraviť) ale dochucujte v pohári pretože ak dáte cukor do čajníku čaj môže skysnúť. Bez cukru vydrží v chladničke aj pár dní.

Well, we are done.
One advice at the end, the sugar do not put into the pot (not only because the friends can slander you that the sugar is not sweet enough or too sweet and you cannot prepare it properly) but zest in the cup because if you put sugar in the pot, the tea can turn sour. Without any sugar you can leave it in the fridge for a few days.

štvrtok, 1. augusta 2013

Guang Dong Wu Dong Da Wu Ye Dan Cong AAA 2013

Po hektických dňoch, plných práce a tepla som sa konečne dostal k čajom. Priznám sa že som dlho nečajoval, aj keď mám doma novinky na ktoré sa moc teším. Mal som vôbec problém v tom teple vypiť vodu a premiestniť sa z miesta na miesto v rámci domu. Nehovoriac o tom že celý deň sedieť za kompom a spracovávať tony materiálu v podobe fotiek a videí s teplotou 37 stupňov na krku a infarktom za dverami, to človek nemá moc chuť ešte na niečo horúce. Sem tam sa mi podarilo došmodrchať k bazénu a voľným pádom pristáť na hladine a následne klesnúť až na dno. Ako som si tak hovel na tom dne, dumal som aké by to bolo super mať žiabre a celý deň sa chladiť. Vyliezol by som až by bolo slnko preč a bolo by bezpečné prejsť bosý 5 metrov bez toho aby som si spálil nohy.

After some hectic days full of work and heat, I finally got to teas. I admit that I have not been taking teas longer time, although I have at home some news that I have been looking forward to. I had a problem to drink even water in that warm and also it was difficult to move from one place to another within my house. Not to mention that the whole day sitting at the computer and processing tons of material in the form of photos and videos at 37 degrees on the neck and heart attack at the door, you would not want anything hot. Here and there I have managed to creep to the pool and to land on the surface by the free fall and then fall to the bottom of the pool. As I was sitting on the bottom, I was thinking about the fact how great it would be to have gills and to cool the whole day. I would climb out after the sun was gone and it would be safe to go barefoot five meters without burning my feet.


Našťastie boli vypočuté prosby skolabovaných ľudí a zo dňa na deň sa ochladilo. Netreba dlho váhať a tak som si hneď pripravil jeden z nových čajov, lebo zajtra môže byť neskoro a zasa budem na dne bazénu. Ide konkrétne o Guang Dong Wu Dong Da Wu Ye Dan Cong AAA 2013 oolong. Ako som sa tak tešil že mi nieje teplo, tak som sa pre istotu obaril horúcou vodou, asi aby mi nebolo ľúto a aby som nevyšiel z cviku a nezabudol na horúce dni. 

Fortunately the prayers of collapsed people have been heard and from day to day it has got cool. There was no need to hesitate a long time and so I just prepared one of the new teas, because tomorrow it might be too late and I would be again on the bottom of the pool. Now I am talking specifically about Guang Dong Wu Dong Da Wu Ye Dan Cong AAA 2013 oolong tea. As I was so enjoying the cooler temperatures, I scalded with the boiling water – maybe not to be sorry for the heat and not to forget the hot days.


Vôňa tohoto čaju excelentná. Veľmi ľahká, kvetovo medová. Mám rád ten pocit keď sa mi pri vôni zbiehajú slinky.

The fragrance of the tea was excellent. Very light, floral honeyed. I love the feeling when I feel the tea and it brings water to my mouth. 





 Prípravu som zvolil klasickú oolongovskú. Listy sú krásne, veľké a nepolámané.
Chuť je veľmi bohatá. Bohatšia ako Bill Gates. Je jemne sladkastá, kvetová, krásne je cítiť med. 
V treťom a štvrtom náleve sa mi objavila jemne muskatelová chuť. Dochuť je veľmi svieža a mení sa do medovej. 

The preparation, I chose for a classic oolong-ish. The leaves are beautiful, large and not broken.

The taste is very rich. Richer than Bill Gates. It is finely sweetish, floral, you can feel honey beautifully.

In the third and fourth steeping I could feel finely muskatel taste. The aftertaste is very fresh and changes into honey.



Veľmi rád navštevujem nomad.sk pretože tam vždy nájdem niečo špecifické. Ako napríklad tento oolong. Ešte sa mi tam nestalo že by som natrafil na niečo horšie, nieto ešte zlé. Navyše sa tam človek dočíta veľmi veľa informácii. A cestovateľské články sú čerešničkou na torte. Nomad je jeden z tých mála naozaj skvelých obchodov čo na Slovensku máme.

I love visiting nomad.sk a lot because there I can find something specific all the time, for example this oolong. It has not happened to me yet that I would come across on something worse, not even bad. Moreover you can read there a lot of information. And the travelling articles are the cherry on the top of a cake. Nomad is one of those few really excellent shops that we have in Slovakia.