Tento článok pripravil Mário.
Je potrebné venovať správnemu skladovaniu čaju pozornosť?
Asi všetci čo pijú čaj vedia, že tak ako aj napríklad iné bežné potraviny aj čaj
má pri skladovaní určité pravidlá a keby ho nechali len tak vysypaný
v nádobe niekde na stole asi by ho o týždeň mohli už len vyhodiť. Samozrejme rôzne čaje
majú aj rôzne pravidlá skladovania a zatiaľ čo pu-erhy možno skladovať
roky a ešte im to pridá na chuti, také japonské gyokuro po otvorení treba
spotrebovať za pár dni. Začnime teda dôležitými vlastnosťami čaju
1. čaj dobre pohlcuje vlhkosť
Čaj veľmi ľahko pohlcuje vodu zo vzduchu a tá ho
následne znehodnocuje. Ak obsah vody
v čaji dosiahne hranicu 10% a viac (obsah vody v kvalitnom čerstvom
čaji sa pohybuje v rozmedzí 3% - 5%)čaj začne plesnivieť.
2. čaj dobre pohlcuje pachy
Chcete čaj
s príchuťou mydla, korenia alebo vonnej tyčinky a neviete ako? Je to
jednoduché, stačí čaj ponechať 24 hodín v blízkosti zdroja týchto pachov
a dielo je hotové. Ak sa vám ale naopak niečo takéto hnusí (a to by malo)
tak si treba dávať pozor, ani sa čaj nedostal do kontaktu s rôznymi arómami
(ani plastové nádoby nie sú najvhodnejšie).
3. čaj ľahko
oxiduje
Počas
skladovania čaj prirodzene oxiduje. Časom čaj mení svoju farbu, chuť a vôňu
(obzvlášť zelený čaj). Rýchlosť oxidácie závisí aj
od teploty a vlhkosti.
Ako teda čaj
čo najlepšie skladovať?
1. Teplota
So
stúpajúcou teplotou čaj stráca svoju kvalitu rýchlejšie. Chladnička je dobrá cesta ako udržať čaj
dlhšie čerstvý.
2. Vlhkosť
Čaj treba
skladovať na suchom mieste, ak sa rozhodnete pre chladničku, treba sa uistiť,
že čaj je v dobre uzavretej nádobe. Vlhkosť z chladničky ho môže
ľahko znehodnotiť.
3. Vzduch
Kyslík vo
vzduchu spôsobuje oxidáciu, takže v zle uzavretej nádobe sa rýchlo
znehodnocuje. Na skladovanie čaju je vhodné používať dózy s tesním
uzáverom.
4. Svetlo
Čaj
vystavený svetlu rýchlejšie podlieha chemickým procesom, ktoré ho
znehodnocujú. Sklenené nádoby sú vhodné
iba v tmavých priestoroch. Tak isto sa vyhnite nákupu čaju
v sklenených dózach, ktoré sú dlhodobo vystavené svetlu, ako to býva
u mnohých obchodníkov.
Tak keď si
to zhrnieme, tma, chlad, bezpachové prostredie a minimálna cirkuláciu
vzduchu sú ideálne podmienky na skladovanie prakticky všetkých čajov.
Samozrejme ak ale pijete čaj ako náš Vlado je to úplne jedno, pretože ho
vypijete skôr ako sa stihne pokaziť.
No jasné, aj mňa treba spomenúť.
OdpovedaťOdstrániť