pondelok 3. decembra 2012

An Ji Bai Cha


Dnešné čajovanie bolo v skutku výnimočné. Po veľmi ťažkých dňoch, som mal chvíľku na čaj. Rozhodol som sa pobudnúť vonku, na čerstvom vzduchu. Zvolil som tento svieži zelený čaj. Aj keď na toto zimné počasie by sa hodil skôr dáky puerh, voľba bola jasná. Počasie mi pripravilo v skutku výnimočnú scenériu.


Dočkal som sa môjho vytúženého prvého snehu.. Aspoň v podobe vločiek. Zároveň milujem slnko, tak som dostal na malú chvíľu, asi 10 minút aj takýto darček. Aj viem od koho.


Tento čajík je od našich kamarátov z teatrade.sk. Mám pocit že tie krásne zelené listy doslova dýchajú. 


Vôňa mi pripomína pečené gaštany. 

Nálev je jemnučký, zelenkavý, doslova pulzuje energiou.


Pre nasledujúce slová som zvolil CTRL C a CTRL V zo stránky teatrade.sk pretože to sadne ako riť na šerbel. V náleve je cítiť autentická vôňa zelených čajov z An Ji – jemná a sladká ako čerstvý zelený hrášok. V chuti okrem čerstvosti a jemnej korenenosti je prítomná jemná ovocná ,akoby malinová chuť.


Po vypití je aftertaste výrazný, dlhý a veľmi sladký.  


Zaujímavé je pozorovať, ako sa z lístkov postupne do nálevov vyplavuje chlorofyl, až majú pôvodne sýto zelené lístky svetlo zelenú farbu. Celkovo by som tento čaj hodnotil jednoznačne na 10/10.


PS: Ďakujem p. Novákovy za neskutočne krásne misky ;)




6 komentárov:

  1. An Ji Bai Cha je môj vyhliadnutý zelený čaj, ktorý už asi tento rok nestihnem :( ale teším sa na ň budúci rok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj stoji za to :) Este myslim mame nieco malo, tak ak by si chcel, mozem ti dako darovat vzorku :)

      Odstrániť
  2. A teď si představte, jak by chutnala, kdyby byla čerstvá - mohu zaručit, že by došlo k podstatnému uhlazení chuti (o tom, ze jiz není nejcerstvejsi vycházím z fota, které ale nezabírá čaj příliš detailně a z předpokladu, že se jednáo jarní sklizeň, nebo o podzimní jsem u tohoto čaje ještě neslyšel).

    Jinak na blog chodím ani ne tak kvůli textu, kterýchžto podobných je teď na webu miliarda (nic ve zlém, pouze konstatování stavu), jako kvůli fotografiím - mohl bych vědět jakým přístrojem a přibližné nastavení při zachycení prvního snímku tohoto článku? Díky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na fotenie pouzivam bud Canon 5DmkII alebo Canon 5DmkIII. 90 percent fotografii co sem davam fotim 100mm f/2.8 is usm macro objektivom. Na prvu fotku som pouzil Canon 5DmkIII a tento objektiv. Presne nastavnie si nepamatam.. Ale ked budem doma pri pocitaci, tak vam zistim a poviem uplne presne.

      Odstrániť
    2. Takze tu je to: Canon EOS 5D Mark III, f/2.8, čas 1/200, ISO 640, ohnisko 100mm, vzdialenost objektu 3,4m.

      Odstrániť
    3. Díky za info. Podrobnější než asi využiji. Zrovna se rozmášlím po novém fotoaparátu, tak jsem chtěl inspiraci. Poohlížím se ale v poněkud nižší cenové kategorii - něco jako nikon5100 + 15/105 objektiv :)

      Odstrániť