utorok 15. januára 2013

Gyokuro Yamakai 2nd prize winner

Pil som už viacero Japoncov, prešiel som si, ale teda my sme prešli od tých nechcem povedať najhorších až po tie najlepšie. Dnes sa mi dostalo do rúk Gyokuro Yamakai 2nd prize winner. Čakal som že to bude TOPka ale.. Je to TOP TOPov. Dnes mám pred sebou veľmi ťažkú úlohu. Ako opísať neopísateľné? Ako povedať čo sa povedať nedá?

I have drunk a number of Japanese, I went through them, or we went through, I do not want to say it, but from the worst to the best. Today I was given the Gyokuro Yamakai the 2nd prize winner. I was expecting that it will be the top drink but... it is the top of tops! Today I have a very tough task. How to describe the indescribable? How to say what you cannot say?


Urobil som si čajový kútik kde sa Vám pokúsim predstaviť toto Gyokuro.

I did a tea corner where I'll try to present this Gyokuro. 
Tento čaj budem opisovať dosť netradične. Inak sa to asi ani nedá, pretože ako som sa vyslovil už na začiatku, veľmi ťažko sa mi bude opisovať. 

This tea I will describe in a very non-traditional way. Otherwise it's probably not even possible, because as I said at the beginning, I will find hardly some words to describe it. 
Krásne zelené ihličky pri kontakte s teplou kyusu neskutočne zavoňali. Sladko slaná, jemne kyslá, kukuricovo, jemne hráškovo, maslovo, svieža vôna ma proste dostala. Pri výdychu mi pripomína vôňu letného večera.

Beautiful green needles in the contact with hot kyusu smelt incredible. Sweet, the salty, light sour, corny, gently pea, buttery, fresh smell - simply got me. When exhaling, I felt the scent of summer evening. 
Najradšej mám prípravu spôsobom 5g 5 minútove lúhovanie. V tedy ta chuť doslova zabíja. A to už pri nižších triedach. Čo bude potom toto? Už pri vôni mi bolo jasné že to bude neskutočná chuť.

I prefer to have 5 g 5 minutes steeping. Then the taste literally kills you. And it's already at lower grades. Then what's going to be this? 
A aj tak bolo. Tu ale nastal ten problém. Ako opísať to neopísateľné? Jemne kyslá, slaná chuť sa každou sekundou menila. Z kukuricovej, prešla do mierne sladkej, odtiaľ do čerstvo pokosenej trávy, odtiaľ do maslovej, veľmi plnej chuti a odtiaľ potom už niekde do neznáma tam kde už moje chuťové bunky jednoducho nestačia.

The fragrance, it was clear to me that it would be an unreal flavor and so it was. But there was the problem. How to describe the indescribable? Delicately acidic, salty taste changed with every passing second. From corny, passed into a slightly sweet, from there to fresh cut grass, and from there to buttery, a very full flavor and from there somewhere into the unknown where my taste-buds simply do not reach. 

Keby moja gitara vedela sama hrať, tak po vypití tohoto Gyuokura by zahrala totálny Rock'n'Roll!

If my guitar could play itself, after drinking this Gyuokura it would played the total Rock 'n' Roll music!
Veľká škoda že sa prostredníctvom fotografii a filmu nedá sprostredkovať vôňa a chuť ďalej.
That is a big pity that through photography and film, you cannot exchange the smell and the taste.
 



9 komentárov:

  1. Pekné fotky a parádne sú tie vyluhované listy.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wow, where do you have the tea from? Isnt it extremely difficult to get your hands on this kind of tea? Very nice photos btw. As always ;)
    5g f0r 5 minutes you say. How much water?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hey Luke, thanks ;) I hawe this tea from nomad.sk eshop. I use 100 - 110ml kyusu. When you prepare tea this way it gets other dimension ;)

      Odstrániť
    2. http://www.nomad.sk/index.php/caj-japonsko/865-gyokuro-yamakai-2nd-prize-winner

      Odstrániť
    3. Thanks for answering, Michal. My tries with Gyokuro with the japanese way of alloting Gyokuro didn't satisfy me at all. The concentration of the taste is far too high. I'll try your method the next day :)
      I wonder if nomad.sk is sending to germany. Thanks for sharing!

      Odstrániť
  3. WOW, tak to musí byť neskutočne bombový čaj :) Určite je jeho výroba veľmi náročná, to musí byť precízna ručná prácička spojená s najmodernejšou technológiou. A inak parádne fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :)
      Je to bomba fakt, takeho dobreho Japonca som este nepil :)

      Odstrániť