štvrtok 24. januára 2013

Šalvia

Dnes sa budem venovať nečaju. Vždy ked ma začne klátiť choroba, dostanem nádchu a začínam sa cítiť nie moc dobre a bolí ma hrdlo, siahnem po tomto malom veľkom zázraku. Šalvia je 20 až 70 cm vysoký, krátko rozkonárený, trváci, silno aromatický poloker s plstnatými šedo zelenými listami. Obľubuje slnečné miesto, suché, dobre priepustné a vápnité pôdy s dostatkom živín. Kvitne v júni až júli prevažne fialovými, ale aj bielymi a ružovkastými kvetmi. Rastliny často striháme, aby si udržali hustý kríčkovitý rast. Zbierame listy a mladú vňať tesne pred kvitnutím, za suchého počasia, najlepšie dopoludnia. Šalvie je taktiež viacej druhov, napríklad zaujímavé sú "Salvia Tricolor" so zeleno červenkastými listami s bielym okrajom, alebo "Salvia Purpurea" s efektným purpurovo zeleným listom a taktiež "Salvia Icterina" so zlatožltými listami a jemnejšou vôňou.

Today I'm going to write about not-tea. Always when I start to feel sick, have a cold and my throat hurts me, I reach that little-big miracle. Sage is 20 to 70 cm tall herb, of short branches, lasting, strong aromatic semi-shrub with hairy grey green leaves. It likes sunny place, dry, well permeable and limy soil with plenty of nutrients. It blooms in June and July and has predominantly purple, but also white and rosy flowers. Plants are often cut to get a dense fruticose growth. We are picking the leaves and young leaves just before flowering, during the dry weather, preferably in the morning. Sage is also more species, for example the most interesting are "Salvia Tricolor" with green-reddish leaves and white edge or "Salvia Purpurea" with nice purple green leaves and also "Salvia Icterina“ with golden-yellow leaves and fine scent.

 
Rozmnožujeme ju na jar priamym výsevom do pôdy, alebo predpestovaním priesad v parenisku. Taktiež, a to hlavne pri hybridných kultivaroch - na jar, alebo na jeseň delením starších trsov, alebo stonkovými odrezkami.

It can be reproduced in the spring by direct sowing it into the soil, or pre-cultivation of nurseling in the greenhouse. Also, especially in the hybrid cultivars - in the spring or fall by separation of older clusters or by stem cuttings

Tu na dolnom obrázku je hneď vysvetlenie, prečo hovorím o sadení a rozmnožovaní.  Na ľavo je šalvia ktorú si môžte kúpiť a na pravo je ktorú sme si dopestovali v záhrade. Rozdiel je doslova obrovský. Čo sa týka farby, chute a účinkov nieje o čom rozprávať.

Here on the lower figure there is an explanation of why I'm talking about planting and reproduction.  On the left there is a sage that you can buy and on the right there is the one we got in the garden. The difference is literally huge. As regards the colors, tastes and effects there is nothing to talk about. 

 

Šalvia je vďaka svojim dezinfekčným účinkom výborným liečivým prostriedkom pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny. Preto ju nájdete vo viacerých farmaceutických prípravkoch na kloktanie či iné spôsoby liečenia boľavého hrdla.

Sage is thanks to its healing effect an excellent healing herb at throat inflammations and the oral cavity. Therefore, you can find it in a number of pharmaceutical preparations for gargling or for other ways of healing the sore throat. 

Pomôže aj pri tráviacich ťažkostiach, najmä pri nadúvaní či nechutenstve. Pitie šalviového čaju vám prečistí aj krv a zníži hladinu cukru v krvi, pričom vám tiež príjemne upokojí nervy. S úspechom sa využíva ja pri liečbe močových a obličkových kameňov. Nevýhodou je len možno horkosť a špecifická chuť tohto nečaju. Nieje to samozrejme ale nič strašné.

It can help also at digestive difficulties, in particular at flatulenza or lack of appetite. Drinking the sage tea can clean your blood and lower the blood sugar level, while it can also calm down your nerves. It is very successful in the treatment of urinary and kidney stones. The disadvantage is not only bitterness and the specific taste of this non-tea. Anyway, it is not, of course, nothing terrible. 

Šalvia má síce množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, no ak to s ňou preženieme, mohla by sa stať aj naším nepriateľom. Pri nadmernom užívaní totiž spôsobuje nepríjemné podráždenie čriev a vystríhať by sa jej mali aj dojčiace mamičky, nakoľko šalvia znižuje tvorbu materského mlieka.

Although sage has many positive effects on our health, but when we overdose it, it can even become our enemy. At the excessive use it can cause an unpleasant irritation of the intestines and even the pregnant women should avoid it because sage reduces the formation of breast milk. 

Ak teda chcete používať šalviu ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych ťažkostí, je lepšie sa vopred poradiť o vhodnom dávkovaní, ako aj o dĺžke liečby, s vaším lekárom, prípadne skúseným bylinkárom a neprekračovať odporúčané dávkovanie.

Thus, if you want to use sage as a supportive treatment of various difficulties, it is better to consult in advance on the appropriate dosage, as well as on treatment duration with your doctor or an experienced herbalist and not exceed the recommended dosage. 


Pár dní dozadu mi prišla poštou zásielka od p. Nováka, krásna piecka. Rozhodol som sa že popri čakaní na zovretie vody na šalviu si troška pohrám na čerstvom vzduchu so psom. Keby som vedel že ešte ani po hodine a pol mi voda nezovrie, vymrznem a pes ma totálne uštve, tak by som to možno aj zvážil či zvoliť tento postup prípravy. Aj po preštudovaní manuálu mi to dáko nejde.

A few days back I got by post a beautiful oven from p. Novak. I have decided that during the waiting for the water I will play with my dog on the fresh air. If I knew that not even after an hour and a half the water does not boils, I freeze my bones and my dog made me totally exhausted, I would  maybe consider whether to choose this way of preparation. Even after the learning the manual, I cannot do it. 

  
Ale učenie robí majstra.

Training makes the master. 

Po nekonečne dlhom čakaní mi voda konečne zovrela. A to som tam mal asi 2dcl. Neviem si predstaviť koľko by mi to trvalo keby bol čajník plný vody. Asi by som tam sedel 2 dni. Musím veľa cvičiť.

After the infinitely long waiting, my water finally boiled. And there was about 2dcl. I can't imagine how much it would be if there was a pot full of water. I'd probably sit there for 2 days. I need a lot of practice.


Šalvia sa lúhuje cca 10 minút. Nechal som si ju lúhovať veda seba a kým sa urobí začal som písať blog. Na posledom obrázku som použil aj zlievačku aby bolo vidieť akú ma farbu. Tak priatelia, idem si vypiť čo som si navaril. Teraz sa určite hodí: Na zdravie!

Time for steeping of sage is around 10 minutes. I let it steep next to me and meanwhile I started to write a blog. In the image you can see that I have also used the pouring pot in order to see what color it has. So friends, I'm going to drink what I cooked. Now certainly it is useful to say: cheers!



9 komentárov:

  1. Též si ji pěstuji a je opravdu úžasná. Kamarád, co trpí na afty, je s jejími účinky nad míru spokojen...
    Mám velice podobné kamínka od p.Nováka a s dobou ohřevu jsem nadmíru spokojen - v litinové konvi (obsah 800ml, naplněná do půlky) vařím za 20min a ve starém železném tetsubinu (obsah cca 1800ml, naplněno do 1/4) maximálně 30min. Používám jednodruhové dřevěné uhlí z buku, které si nejprve rozpálím na plynové sporáku (asi 5min), a po kompletním rozžehnutí naskládám do kamínek. Pak už se jen těším na čaj :)
    Čím jsi topil Ty?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ja som pouzil tiez drevene uhlie, ale nerozpaloval som ho, nabuduce to skusim, dakujem za radu :)

      Odstrániť
  2. Príjemná zmena po toľkých čajových príspevkoch. Kde nepomôže čaj sú tu nečaje. Tiež veľmi pekné kamienky od pána Nováka. Dávam ti veľký palec nahor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hezké počteníčko...bylo mi kdysi moudřejšími řečeno že by se šalvěj pro popíjení (není nutno pro kloktání) měla převařit, jinak snad může být i "jedovatá".

    Zjistil jsem že při vaření venku (proudění vzduchu), v zimě se délka varu výrazně prodlužuje. Také jsem to jednou vzdal a vadu dovařil uvnitř. Možná to byl problém...

    Ať se daří!
    Petr N.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne :) Skusim to este postudovat, ci to plati aj pre tuto salviu lekarsku, zatial som na to nikde nenarazil.. Za tie roky sa mi nic nestalo, pouzivam iba tuto zo zahrady. Ked sa spotrebuje, tak potom siahnem po tej co sa da kupit. Clovek by naozaj neveril aky je to rozdiel. Ale istota je gulomet ako sa vravi, tak sa na to este popitam mojho kamarata lekara :)

      Dakujem za radu, teraz to pre zmenu skusim doma, mam super oolong, tak si ho pojdem pripravit :)

      Odstrániť
  4. Každú jeseň fičím na troch nečajoch a to: medovka + mäta, medovka + šalvia + mäta, roiboos + šipky. Všetky prísady (okrem toho roiboosa) som si sám vypestoval/zozbieral. A proste úplná paráda, dobre sa po nich zaspáva. Len problém je vždy ráno :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fiiha, to znie zaujimavo, troska mi to mozes priblizit, to by som rad vyskusal :)

      Odstrániť
    2. Zoberieš listy medovky (odhadom) dáš rovnaké množstvo mäty marockej prípadne aj tu šalviu. Pridáš podľa potreby med.

      No a ten roiboos a šípky rovnako odhadom, postupne si nekalibruješ svoje množstvo.

      Odstrániť