pondelok 19. novembra 2012

Gyokuro Shiun / Lu Xue Ya

Po dlhšej dobe sme sa konečne dostali k čajom o ktorých môžme aj napísať. Prvý bude Japonec. A nie hocaký. Toto je pán Gyokuro! Radosť z tohoto čaju nám nedokáže pokaziť ani to dnešné, naozaj studené, sychravé umrholené počasie. Na čajovanie sme zvolili troška netradičné miesto, keďže tie máme radi. Stará asi 100 ročná povala, sa nám zdala priam ideálna na takéto čajovanie. 


Na 100ml konvičku sme použili 4g čaju a doba lúhovania bola 5 minút 60 stupňovou vodou. 




Čajík sme robili v našej obľúbenej keramike od Petra Nováka a Miroslavy Randovej.




Shiun má intenzívnu vôňu po varenej kukurici, jemne sladkú, vyváženú, plnú. Nálev je slabučko zelený. 




Chuť tohoto Japonca je parádna. Jemná, hladká, ako keby maslová, hustá. A potom príde tá dochuť. Ako keby si človek šupol do úst za hrsť čerstvo pokosenej mladej trávičky a žuval a žuval a žuval. Ale pozor! Nie hocakej! Je to priam šľachtený Anglický trávnik! Po chvíľke  príde na rad sladkosť a všetko sa to zmieša v dokonalú harmóniu. Ešte po 10 minútach je v ústach bezproblémov cítiť. Jediná nevýhoda, ak to tak môžem nazvať, môže byť cena, 27,60,- za 50g sa môže zdať celkom dosť. Treba však brať do úvahy, že za kvalitu sa platí, tak to už chodí.


Lu Xue Ya


Druhý čaj ktorý sme pili bol zelený čaj Lu Xue Ya alebo zelený shneh.




Na 200ml konvičku sme použili cca 5g čaju. Pri prvých nálevoch sme použili cca 70 stupňovú vodu. Tento čajík bez problémov vydrží viac nálevov. Ešte ani pri šiestom nestratil na chuti. Treba však už použiť teplejšiu vodu. 



Zelený sneh má povzbudzujúce a zároveň harmonizačné účinky. Čiže ak máte "bed dej", tak si smelo utekajte kúpiť tento povzbudzovák. Nakopne vás k tomu aby ste povedali šéfovi že vám dnes už fakt lezie na nervy a bude vám to jedno. Malý prúser môže byť, keď čaj do ďalšieho dňa "vyprchá". Buď to sa ospravedlníte, dáte výpoveď alebo si ho dáte znova, a bude vám to zasa jedno. 




Nálev je krásny žltý. Vôňa je jemná, svieža, kvetinová, jemne sladká.  Chuť tohoto čajíku je plná, výrazná, miernučko zvieravá, máte pocit ako keby ste pili Japonský čaj, napríklad Gyokuro, ale v teplejšej verzii ako sa pripravuje klasické. 


Veľmi nás prekvapilo koľko znesie nálevov. Pri dlhších lúhovaniach cca po piatom náleve a teplejšej vode, by sa myslím dalo dopracovať k 10 nálevom. Čo je na to keď uvážime pomer cena výkon, viac než priaznivé.


Oba tieto čaje plus  keramiku sme kúpili v teatrade.sk alias čajový dom.








4 komentáre:

  1. Lu Xue Ya, je úplne parádny čaj. Vyskúšaj ho aj lúhovať v studenej vode. Síce nevydrží tak veľa nálevov, ale je zaujímavejší a jemnejší ako luhovaný v teplej vode :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zatial som to neskusal, ale urcite to v blizkej dobre poriesim :)

      Odstrániť
  2. Skvelý príspevok. Inak ten Lu Xue Ya sa dá tiež macerovať ako písal Matej. Takýto čaj je skvelý hlavne v lete. Je to o dosť iná chuť, taká osviežujúca, slabšia ako pri klasickej príprave, ale to sa dá napraviť vyššou gramážou pri macerácii. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :) Urcite to vyskusam, len dumam, ci s tym nepockam do leta aby som docenil dobre to osviezenie :)))Pripadne zaskocim do sauny alebo solarka a vypijem to tam :)

      Odstrániť