nedeľa 19. augusta 2012

Klasický nedeľný večer.


A predsa výnimočný ako vždy. Pôvodne sme dnes mali skúšať dve vzorky shengov ale pracovné povinnosti nám to nedovolili. Teda mne. Ale všetko zlé je na niečo dobré. Je krátko po 21:00 a moji čajovníci ma už čakajú

Dnes opäť klasická zostava. Vlado Maťo Sandra Ja Remy a náš budúci čajovník ktorý príde na svet v decembri. Zatiaľ si čajík vychutnáva ešte v brušku. Konvičky a misky sú už naštartované, tak poďme na to.


 Ako prvý si dávame TOP shu puerh  Banzhang 2010


Vynikajúca vecička! Neskutočne krásne vonia a vynikajúco chutí. Jediná nevýhoda tohto shu je že počiatočná investícia je trošku vyššia - 55 eur. Za kvalitu sa platí. Pripravujeme o ňom aj nejaký ten "pokec" takže sa tu nebudem moc rozpisovať. Čajík si môžete zadovážiť v čajovni dobrých ľudí. www.e-tea.eu. Biela miska sa dá kúpiť v čajovom dome na Radlinského v BA. Konvička v ľavo sa nedá kúpiť nikde pretože som si ju vydražil a u nás na SVK pokiaľ viem je len jedna jediná(áno, troška sa machrujem).


Musíme mať nos všade aj keď máme "čuchátka". Tento krát je prichytený pri čine Maťo.


Nasleduje Yue Guang Bai alebo biely mesačný svit vo forme koláču. Ten si môžete kúpiť v Čechách na www.shengmu.cz. Zatiaľ neviem o nikom kto by predával tento puerh vo forme koláču tu u nás. Ja mám doma sypaný. Ten si môžete kúpiť na www.teatrade.sk Krásna citrusová vôňa je pri oboch typoch. Pri prvom náleve je chuť koláčového puerhu totožná s tým sypaným ale pri ďalších nálevoch je chuť o dosť výraznejšia a horkejšia ako je to pri sypanom. Pri ňom je chuť jemnejšia a viac ovocná. Mne šmakuje viac, asi som taký jemnejší typ. V každom prípade oba sú super, záleží na človeku a jeho chuťovom kanáliku. Na fotke je ten druhý, zaostrený. Pribudne aj zvlášť recenzia.


Ako tretí v poradí nasleduje no name oolong. No name preto že Vlado ho kúpil v jednom čajovom obchode v Bangkoku. Nemáme k nemu žiaden popis. Na to že je no name, chutí výborne. Krásny žltý nálev, dymová vôňa a doslova pukancová chuť. Zvolili sme sekundový nálev 5 krát po sebe. Na obrázku je shiboridashi Petra Nováka.


Dnes sme pahltní a tak mlsáme a prekladáme oolong jedným Japoncom. Volá sa Gyukoro Uji No Homare.
Toho môžete získať na www.shnegmu.cz. Zatiaľ neviem o tom že by sa dal kúpiť na Slovensku. Tu v blogu na neho nájdete aj recenziu.


Popri čajovaní vedieme rôzne debaty, od špendlíka až skoro po vznik vesmíru. Jednou z najdôležitejších tém večera je meno Vladovho syna, ktorý nás poteší svojou prítomnosťou ako som spomínal už na začiatku blogu. S Maťom sme sa tejto úlohy zhostili veľmi zodpovedne, keďže nám bolo prejavenej toľko dôvery (čo neskôr Vlado so Sandrou asi oľutovali) vybrali sme tieto mená. Chrisopras, Prudencius, Porfyr, Šavol, Polykarb, Chraniboj a Nehoslav. Neviem prečo ale neprešli. Nakoniec sa do užšieho výberu dostal Hvezdoň. Cez to všetko ako sa  snažíme mám pocit že žiadne z našich mien nakoniec v rodnom liste mať nebude. Škoda..


Ako posledný si dávame o 5 minút  dvanásť no name sheng puerh. Jediné čo o ňom vieme je, že bol kúpený v čajovni dobrých ľudí a že je z roku 2008 a pochádza z Jiu Wan factory. Na obrázku je aj historická konvička, ktorú si môžete "uchmatnúť" v čajovni dobrých ľudí. Leje neskutočne. Ale zodpovedá tomu aj cena. 95 eur. Lenže kto chce mať doma kvalitu.. Osobne by sme ju odporučili na puerh. Či už na sheng alebo shu. No poďme k čaju. Chuť je "klasická" shengovská. Vôna je svieža, sladká. Nálev medovo žltý. Chuť je mierne trpká a nahorklá. Jemná ovocná dochuť. Odporučili by sme ho skôr pre tých ktorý majú radšej horkejšie čaje. Po tomto shengu pátrame, keď ho vystopujeme dáme vedieť kde sa dá zohnať. Čo ale viem presne je, že si ho už o 5 minút dvanásť dávať nebudem pretože je 4:36 ráno a ja píšem blog naspídovaný tak že mi až horí klávesnica. Takto my trávime svoje voľné chvíľky. Takto to máme radi. Krásny záver krásneho večera. 


Na poslednej foto je Remy po dvojitej dávke no name shengu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára